Hoe ver ga jij

uit angst voor oorlog en geweld?

Opbrengst NVDV18

  NIEUWS

  NvdV18: Eindelijk onderdak voor Carmen en haar gezin

  25 September 2018

  Elke dag komen er nog zo’n 35.000 Venezolaanse vluchtelingen via de Simon Bolivar brug Colombia binnen. Zo kwam ook Carmen Astrid Ramirez (rechts op de foto) uit San Christobal het land binnen. Samen met haar man Alvero en haar vier kinderen. Ze vluchtten halsoverkop weg uit Venezuela en wonen inmiddels in Colombia, afhankelijk van hulp van anderen.

  Miljoenen mensen zijn inmiddels het Zuid-Amerikaanse land ontvlucht vanwege de politieke en economische crisis. Het leidt er tot chaos, grote armoede en een enorm tekort aan voedsel en medicijnen. Venezuela kent de ergste crisis in zijn geschiedenis. 

  Een steuntje in de rug 
  Met weinig meer aan dan de kleren die ze droegen, arriveerde het gezin in Colombia. Geen cent op zak om hun noodgedwongen verblijf te kunnen betalen. Dankzij een oude bekende van de familie ontvingen ze wat hulp en kregen ze een stukje grond, ergens in het noordwestelijk deel van de grensstad Cúcuta. Maar daarmee waren ze er nog niet.

  Maar dat veranderde toen Carmen te horen kregen dat ze in aanmerking kwamen voor steun via het cash transfer programma, mede gefinancierd door de deelnemers van de Nacht van de Vluchteling. Gezinnen ontvangen voor een periode van drie maanden contant geld voor basisbehoeften. Dit geld besteden ze naar eigen inzicht aan zaken die ze denken het hardst nodig te hebben, zoals eten, hulpgoederen of medische zorg.

  Via dit programma ontving Carmen drie maanden lang een cashbijdrage van iets meer dan 55 euro per maand. Hiermee kwam hun droom binnen handbereik. Ze bouwden hun eigen onderkomen, waarin het hele gezin nu in alle veiligheid kan wonen. Nu ze eindelijk een dak boven hun hoofd hebben, kunnen ze zich eindelijk richten op de toekomst. Ze willen hun eigen winkeltje opzetten en ijs en vruchtensappen verkopen.

  Het belang van cash noodhulp
  Gezinnen ontvangen voor een bepaalde periode contant geld voor basisbehoeften, ze bepalen zelf waar ze het geld aan uitgeven.
  Op die manier hoeven wij zelf geen goederen aan te schaffen, op te slaan en te distribueren. Cashnoodhulp is dus goedkoper en efficiënter. Daarnaast geef je vluchtelingen hun zelfredzaamheid terug, de mensen in nood bepalen zelf wat ze nodig hebben.

  Samen helpen we bijna 100.000 vluchtelingen
  Met elkaar hebben we het geweldige bedrag van €1.675.000 opgehaald. Daarmee kunnen we levens redden en de meest noodzakelijke hulp bieden aan 97.192 vluchtelingen en ontheemden. De opbrengst wordt verdeeld onder hulpprojecten in Myanmar, Colombia, Jordanië en Ethiopië.

  Eind oktober zullen we je hierover uitgebreid informeren!

  • Deel op